Hayvan Yetiştiricliği ve Sağlığı Alanı

Hayvan Yetiştiricliği ve Sağlığı Alanı

23.06.2023 331


Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Bölümü Hakkında

Hayvancılık yetiştiriciliği ve sağlığı sektörü; dengeli beslenmemiz açısından hayvansal ürün ihtiyacımızı karşılamasının yanı sıra devamlı istihdam sağlaması, tarıma dayalı et, süt, yem, yünlü tekstil ve deri sanayilerine ham madde sağlaması yönünden önem arz etmektedir.

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı sektörü; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, bu hayvanlardan çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması, hayvansal üründe verim ve kalite artışının sağlanması ile insan yaşamında önemli yere sahip olan hayvanların sağlığının korunması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, hayvanların kayıt altına alınması, halk sağlığı ve hayvan refahının oluşturulması, hayvan hastalıklarının teşhisi ve tedavisi, sağlıklı hayvansal ürünler elde edilmesine yönelik çalışmaları kapsamaktadır.

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı ile ilgili sektörel beklenti, bu alanda eğitim-öğretim kurumlarının geliştirilerek alanında geçerli yöntem ve teknikleri kullanan nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması, mesleki gelişmeleri takip eden ve kendini geliştiren bireylerin yetiştirilmesidir.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı dalı bulunmaktadır.

Bu programda öğrenciye;

·       -Hayvancılıkla ilgili işletme faaliyetlerini planlanma, hayvan barınaklarını kurma, hayvan seçimi, hayvanların organ ve sistemlerinin yapı ve fonksiyonları, hayvanları besleme, hayvanlarda temel tıbbi uygulamalarda yardımcı olma,

·       -Büyük ve küçükbaş hayvanları beslenme, üreme faaliyetlerini yürütme, hastalıklardan korunma, hayvansal ürünler elde etme ve değerlendirilme, hayvancılık işletmesinde yer alan traktör ve ekipmanları kullanma,

·     -Hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde veteriner hekime yardımcı oluma, evcil hayvanlarda gebelik teşhisi ve takibinin yapma, doğuma yardım etme, hastalıklarla mücadele etme, hastalık çıkan yerlerde karantina ve sağlık tedbirlerini alma ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.