Kıymetli Değerli Yazarımız Nezir Ötegen'in 14 Haziran 2021 günkü Metropol Haber köşe yazısı..

Kıymetli Değerli Yazarımız Nezir Ötegen'in 14 Haziran 2021 günkü Metropol Haber köşe yazısı..

Okulumuzda 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılında Maden Teknolojileri Bölümü açılacaktır. Kıymetli Değerli Yazarımız Nezir Ötegen'in 14 Haziran 2021 günkü Metropol Haber köşe yazısında bu habere yer vermiştir..

 

14.06.2021 545

DEVELİ'DE MADENCİLİK-2

 

1- DEVELİ ANADOLU TEKNİK LİSESİNE MADEN TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ AÇILMASINDA EMEĞİ GEÇENLERİ TEBRİK EDERİZ.

 

2- ŞİMDİKİ HEDEF; MADENCİLİK BÖLÜMÜNE AÇILACAK LABORATUVARIN BÖLGE MADENCİLİĞİNE HİZMET EDEBİLECEK KAPASİTEDE OLMASI. 

 

*MADEN TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ YAPACAĞI İŞLETMELER VE MEZUNİYET SONRASI İSTİHDAM KAPILARI KONUSUNDA DESTEK OLACAK İŞLETMELERE DE TEŞEKKÜR EDERİZ. 

 

*EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ MADENCİLİK 

*MADENCİLİK EKONOMİYE GEREKLİ DOĞAL HAMMADDEYİ SAĞLAYIP  İSTİHDAM KAPISINI ARTIRMAKTADIR.

*BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE KURULAN ANADOLU'NUN SADECE ÜSTÜ DEĞİL, ALTI DA ZENGİNLİKLERLE DOLUDUR.

 

DEVELİ'DEKİ BAZI MADEN İŞLETMELERİ VE MADENLERİMİZDEN ÖRNEKLER

Erciyes dağı eteklerinde geniş bir alanda bulunan ve değerli iş adamlarımızın üstün gayretleri ile dünya piyasalarında marka haline gelen bazalt, taş yünü, siyah mermer, gri mermer, kireç taşı, beton santralleri hammaddesi taş ocakları ve pomza yatakları yanında;

* Kale köyünde Saim Budin Madencilik Çinko Kurşun Maden İşletmesi 

* Aksu Madencilik Sanayi ve Elektrik Üretim A.Ş. (Krom Madeni Üretimi)

* Öksüt köyünde Öksüt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Altın Madeni  

Kanada merkezli ve Toronto Borsası'nda işlem gören Centerra Gold Inc.'i Türkiye'de faaliyet göstermekte olan işletme 

* Köseler köyünde krom madeni üretimi ve krom madeni zenginleştirme masaları (Yılkar)

* Satı köyünde Mangan maden ocağı ve Mangan zenginleştirme işletmesi(Ede Madencilik - Halil Avcı)

* Havadan köy arazisi içerisinde çinko ve kurşun maden işletmeleri; 8 adet

 * Tekke mevkii Havadan Yöresi Madencilik ve Göynük Maden Zenginleştirme Ünitesi (Suat Köylüoğlu)

* Tekke mevkisinde Turmetko Madencilik,

* Yazı mevkiinde Gölemen Madencilik,  

* Irmak kenarı Animo Madencilik, 

* Karnıyarık mevkisinde Almila Madencilik,

* Kolankaya mevkisinde Dikme Madencilik 

* Çağılpınar mevkisinde Ontaş Madencilik 

* Köprüüstü mevkisinde Aydın Teknik Madencilik 

* Leonardıt madeni; yerli ve yabancı madencilerin, tarım sektörünün ilgisini çekmeye devam eden Leonardit Develi ilçesi Çataloluk köyü Tavşan Tepesi mevkisinde 1.5 milyon ton civarında rezerv işletmeye açılmış olup ayrıca potansiyeli yüksek işletmeye hazır Bakırdağı ve Çayırözü gibi bölgelerde bulunmaktadır.

 

BEYAZ ALTIN POMZA TAŞI:

Bugün kullandığımız diş macunlarının büyük bir çoğunluğunda pomza taşı beyazlatıcı hammadde olarak yer alıyor. Avrupa'da belediyelerin bir kısmı içme sularının arıtılmasında pomzayı ana filitrasyon malzemesi olarak değerlendiriyor. Ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta, çölleşmiş bölgelerde toprak yerine kullanılıyor. Pomza madeni  250'nin üzerinde sektörde kullanılmaktadır. 

 

MADENCİLİK VE DEVELİ; 

Yer kabuğunda bulunan cevher, endüstriyel hammadde gibi ekonomik değeri olan herhangi bir yeraltı ve yerüstü bir maddeyi çıkarıp onu paraya dönüştürme işidir. Madenciliğin amacı, ekonomiye gerekli doğal hammaddeyi sağlamaktır ve istihdam kapısını artırmaktır.

Maden teknolojisi alanı, ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir; alanın getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede maden teknolojisi alanında lider olmayı hedeflerken ilçemizin de bu paralelde gelişmeleri yakından takip etmesi gerekmektedir.

Bereketli topraklar üzerinde kurulan Anadolu'nun sadece üstü değil, altı da zenginliklerle doludur. Develi ilçemiz ve civarında da tespit edilip işletmeye açılanlar dışında zengin maden yatakları bulunmaktadır.

Romalılar döneminde bölgemizdeki zengin maden yatakları tespit edilmiş olup o zamanın şartlarında; çinko, kurşun, bakır, altın, krom, leon, demir gibi maden ocaklarının faaliyetleri yanı sıra işleme tesisleri de kurularak üretim yapılmıştır. Bu üretimlerin yapıldığı ocaklar ve elde edilen ürünlere o döneme ait maden ocaklarında rastlanmaktadır.

İlçemizdeki bir çok tarihi mekanlarda Gereme Harabeleri dahil büyük yapılardaki sütunların blok altlarında bölgede dökülen kurşunların plakaları mevcuttur. Son dönemlerde Selçuklu ve Osmanlı eserlerinde de sütun altlığı olarak depremde esnekliği sağlayan kurşun plakalara rastlanmaktadır.

Ancak; MÖ 2 bin ve 3 binli yıllarda maden işletme tesisleri bölgemizde faaliyet gösterirken maalesef günümüzde hâlâ teknik madenciliğe geçilemeyip maden ocaklarımızda hem yüzeysel madencilik yapılmakta hem de elde edilen madenlerimiz yurt dışında işlem görmektedir.

Maden işletmeleri, nakliyecileri ve tedarikçileri ile birlikte ilçemizde yüzlerce kişiye istihdam sağlayıp ekmek kapısı konumuna gelmiştir.

 

Nezir Ötegen

14.06.2021, Develi

14-06-2021