Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

08.03.2013 2760

Makina Teknolojileri Alanı

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Makine imalatçılığıyla ilgili orta öğretim düzeyinde mesleki eğitim endüstri meslek liselerinde verilmektedir. Alandan mezun olan öğrenciler öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesi içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Makine teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler makine resim-konstrüksiyon, makine, endüstriyel kalıpçılık, hasat sonrası teknoloji, makine yağları ve yağlama teknolojisi, mekatronik, tarım alet ve makineleri, otomotiv, oto boya karoseri, doğrultma teknikerliği, sondajcılık, metalurji malzeme, gemi makineleri, metalografi ve malzeme muayenesi , termik santral makineleri, termik santrallerde enerji üretimi, raylı sistemler makine teknolojisi, bilgisayar destekli teknik çizim meslek yüksek okulu programlarından birine sınavsız geçiş yapabilirler.  

Çalışma Ortamı ve Koşulları Meslek elemanları; iyi aydınlatılmış ve gürültülü yerlerde çalışır. çalışmalarını kapalı atölye veya fabrika ortamlarında yürütürler. Bu mesleklerde iş ve işlemler, bireysel olarak yada ekiple birlikte gerçekleştirilir. Ortamın havalandırılmasına özen gösterilmeli, mekanda iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır. Kullanılan Araç ve Gereçler Makine imalatçıları, işlerini yaparken bilgisayarlı üretim tezgahları, teknik çizim programları,çizim masası ve çeşitli cetveller kullanılır.

İş Bulma İmkanları Bu iş yapan kişiler;her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde çalışabilir.Otomotiv üretiminde, gemi makinelerinin imalatında, talaşlı imalatta,makinelerin üretim,bakım-onarım ve montaj elemanı olarak görev yapabilirler.Ayrıca isteyen meslek elemanları kendi işletmelerini de kurabilirler. Makine imalatçıları; mesleki yeterlilik, deneyim ve çalışma sürelerine göre ücret alır.İş yerinin büyüklüğü,üretim kapasitesi gibi faktörler de meslek elemanlarının maaşlarında etkili olmaktır.

OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR:  

MAKİNE BAKIM ONARIM DALI

Tanımı Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir. Görevleri - Sistemi faal durumda tutmak. - Makinelerin periyodik bakımını yapmak. - Arıza tespiti yapmak. - Onarım yapmak. - Makine yerleşimi yapmak. - Makine montajı yapmak. - Mesleki gelişim ve sanayicilere rehberlik yapmak. - Temel tesviye işlemleri yapmak - Elektrik ve elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak. - Hidrolik-Pnömatik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak. - Gerektiğinde bakım ve onarım için aparat tasarımı yaparak uygulamak. - Sistemi işletmeye almak - Bakım katoloğunu incelemek - İş organizasyonu ve planlama yapmak. - İş güvenliği kurallarına uymak.