Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

07.11.2022 219

ALAN: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

 

ALANIN TANIMI: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler tüm meslek alanlarında olduğu gibi Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında da üretim teknolojilerini derinden etkilemektedir. Ülkemizin ekonomik büyüme ve kalkınmasına paralel olarak sosyal yaşantımızda ihtiyaçlarımız çeşitlenmekte ve yeni boyutlar kazanmaktadır. Hızla artan ihtiyaçlarımızın yeterli ve verimli bir biçimde karşılanmasının en akılcı ve geçerli yolu seri üretim teknolojilerinin kullanılmasıdır. Seri üretim içerisinde nitelikli teknik elemanların yeri ve önemi tartışılmayacak ölçüde açıktır.

 

 

Programlarımızın geliştirilmesinde öncelikle temel bilgi , beceri ve davranış alt yapısının oluşturulması esas alınmıştır ve bunun üzerine kurulan üst programlarla uzmanlaşma yolları açılmaya çalışılmıştır. Böylece bu programları başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, küçük üretim birimlerindeki üretim faaliyetlerine katılabilmelerinin yanı sıra büyük işletmelerde uygulanmakta olan seri üretim faaliyetlerine de kolaylıkla uyum sağlayabilecektir.

 

 

Alan programları  ortak ve seçmeli meslek derslerinden oluşmaktadır. Ortak meslek dersleri ile ortak mesleki alt yapı ve sınırlı düzeyde uzmanlaşmalar hedef alınırken, seçmeli ders programlarımızın tümü uzmanlaşmaya yöneliktir. Burada sınırlı sayıda hazırladığımız seçmeli ders programları uygulanabilirlik özelliği ile örnek oluşturmak amacı ile sunulmuştur. Ülkemizin sahip olduğu kültür farklılık ve zenginliklerine paralel olarak her geçen gün var olan ihtiyaçlarımıza yenileri eklenmektedir. Okullarımızda hazırlanacak seçmeli ders programları ile yöresel ihtiyaçlarımızın karşılanmasının yanı sıra yeni üretim teknolojilerinin yakalanması ve uzmanlık alanlarının oluşturulması hedeflenmelidir.

 

 

Derslere ait üniteler , birbirini tamamlayacak şekilde basitten zora doğru sıralanmış ve ünite açılımları yapılmıştır. Programların istendik hedeflere ulaşabilmesi için resim ,meslek bilgisi ve atölye ünitelerinin paralel yürütülmesine özen gösterilmelidir.

 

 

Bu programları başarı ile tamamlayan her öğrenci imalatta kullanacağı makineleri , malzemeleri tanıyabilme ,iş resmini çizebilme , okuyabilme  çizilmiş iş resmini işe dönüştürme, makineleri işe uygun kullanabilme , işe uygun malzeme seçebilme , işe uygun yöntem tespit etme ve uygulayabilme istenileni tasarlayabilme , çizimle ifade edebilme alışkanlıklarını kazanır ve uygular.

 

 

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI ALT DALLARI

 

1. MOBİLYA İMALATI

Tanımı: Mobilya imalatçısının sahip olduğu, mobilya üretim yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında mobilya imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

2. MOBİLYA DÖŞEME

Tanımı: Mobilya Döşeme imalatçısının sahip olduğu, mobilya döşemesi ve imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında mobilya döşeme imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya döşeme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

3. AHŞAP ÜST YÜZEY

Tanımı: Ahşap üst yüzey meslek elemanının sahip olduğu, ahşap ürünlerin ve mobilyaların üst yüzey işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında ahşap üst yüzey mesleğinin gerektirdiği üst yüzey yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

4. AHŞAP SÜSLEME

Tanımı: Ahşap süslemecinin sahip olduğu, ahşap ürünlerde süsleme resmi, oyma, tornalama ve kakma üretim yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

 

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında ahşap süsleme mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

 5. AHŞAP İSKELET İMALATI

Tanımı: Ahşap iskelet imalatçısının sahip olduğu, ahşap iskelet üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında ahşap iskelet imalatı mesleğinin gerektirdiği iskelet üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

6. AHŞAP DOĞRAMA

Tanımı: Ahşap Doğrama imalatçısının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında ahşap doğrama imalatı mesleğinin gerektirdiği doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

7. AHŞAP YAT VE TEKNE İMALATI

Tanımı: Ahşap tekne imalatçısının sahip olduğu, ahşap tekne resmi, tekne iskeleti, kamara üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

 

Amacı: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında ahşap tekne imalatı mesleğinin gerektirdiği çizim, üretim yeterliliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.