Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

08.03.2013 2683

ALAN TANITIM BİLGİLERİ

Motorlu araçlar sektörünün dünya ekonomisindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonominin diğer sektörleriyle olan ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demir çelik, petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç, bu sektörün ürünleri ile sağlanmaktadır.

Bugün, dünyada motorlu araçlar sektörünün ürettiği motorlu araç sayısı yaklaşık 58 milyon civarındadır. Bu araçların yaklaşık 41 milyonu otomobil, 17 milyonu kamyon, otobüs, çekici gibi ticari araçlardır.

Türkiye'de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu, yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek ülkemizde üçüncü büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye'de motorlu araçlar sektöründe ana sanayide 17, yan sanayide ise 1100 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500.000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

Türkiye'deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır.Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir.

Bunun sonucu olarak Türkiye'deki motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve 8-8,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi beklenmektedir. Türkiye'nin bu özelliği ile yakın bir gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.

 

ALAN DALLARI

1.         Otomotiv Elektromekanik,

2.         Otomotiv Gövde,

3.         Otomotiv Boya,

4.         İş Makineleri dalları yer almaktadır.

Şu anda; bölgemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okulumuzda bu dallardan; Otomotiv Elektromekanik  ve Otomotiv Boya dalları faaliyettedir.

 

OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK
Otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamların bakım ve onarımlarını yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

OTOMOTİV BOYA

Her türlü motorlu kara taşıtının, yüzey hazırlama ve boya işlerini yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

MEZUNİYET SONRASI ÇALIŞMA ŞARTLARI

Alanımızdan mezun olan öğrenciler; kendi işyerlerini açabilecekleri gibi

  •  Otomotiv yetkili servisleri,
  •  Resmi ve özel otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,
  •  Otomotiv fabrika ve yan sanayileri,
  •  Otomotiv satış noktalarında da rahatlıkla çalışabilirler. 

Özellikle son yıllarda otomotiv sektöründe yaygınlaşan servis ağı yapılanması çerçevesinde mezun öğrencilerimiz aktif olarak görev almakta ve çalışmaktadırlar. Ayrıca mezun öğrencilerimiz yetkili servislerde istihdam edilmek üzere tercih edilmekte ve aranmaktadır.

Dört yıllık yüksek öğretim programlarına yerleşen öğrencilerimiz olduğu gibi iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam eden çok sayıda öğrencimiz mevcuttur.

 

ÇEVRE ile İLİŞKİLER ve ÇEVRE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA

Kamu kuruluşlarının ilgili bölümleri, yetkili servisler ve sanayi sektöründeki özel işyerleri ile ilişkilerimiz iyi düzeydedir. 

Çevrenin ihtiyaç duyduğu teknik ara elemanların yetiştirilmesine ve her türlü teknik desteğin verilmesine çalışılmaktadır. Ayrıca bu kuruluş ve iş yerleri bölümümüzün ihtiyaç duyduğu bazı araç, gereç ve teknik bilgiyi öğrencilerin kullanımına sunmaktadır.

Bu iyi ilişkilerin kurulmasında, okul idaresinin, alan şefleri ve öğretmenlerinin, geçmişte alanımızdan mezun olup bu iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin katkılarını da göz ardı etmemek gerekir.